انجمن ديدهبان يادگارهاي فرهنگي و طبيعي ايران در طول دو سال اخير با ارسال پيامک و برگزاري نشستهاي دانشگاهي به تبيين و ترويج مفهوم اين مراسم پرداخته است.
قرار است اين موضوع به شوراي فرهنگ عمومي ارسال شده و در صورت تأييد به شوراي انقلاب فرهنگي به رياست رئيسجمهور ارسال شود.
پس از تأييد و تصويب برگزاري اين آيين در اين شورا جشن اسفندگان نيز به مانند شب يلدا در فهرست مراسم ثبت شده در تقويم رسمي کشور ثبت خواهد شد.
جشن اسفندگان آيين کهن ايراني با پيشينه چند هزارساله است که مانند نوروز و مهرگان به هيچ پادشاه و سلسلهاي ارتباط ندارد.
متأسفانه اين آيين چند هزارساله ايراني در طول ساليان گذشته بدست فراموشي سپرده شده و در طول چند سال اخير، مراسم غير ايراني و بيگانه والنتاين جايگزين اين مراسم منسوخ شده ايراني شده است.
در اين مراسم که به تعبيري آيين مهرورزي عشق و دوستي تلقي ميشود هر فرد در هر جنسيت و سن حتي فرزند به مادر ميتواند هديهاي به رسم دوستي و علاقه بدهد.
هنوز در برخي از روستاهاي ايران مراسمي براي پختن آش اسفندي توسط زنان روستا برگزار ميشود.
بنابراين گزارش واژه اسفندگان که در اوستايي «سْپِنـْـتـَه آرمَئيتي» و نام چهارمين امشاسپند است، از دو بخش «سپنته» يا «سپند» به مانک پاک و مقدس و «آرمئيتي» به معني فروتني و بردباري تشکيل شده و معناي اين دو با هم فروتني ِپاک و مقدس است.
امشاسپند سپندارمذ، نگهبان و ايزدبانوي زمين ِسرسبز و نشاني از باروري و زايش است. جشن سپندارمذگان يا اسفندگان، روز گراميداشت زنان در ايران باستان بوده و اين روز به نام مردگيران يا مژدگيران يا مزدگيران(=هديه گرفتن از مردان) نيز در ادبيات فارسي بکار رفته است./118
انتهای پیام/